Suosittuja yksityislentokoneita

Siinä missä reittilentojen maailmaa hallitsee kaksi suurta, Airbus ja Boeing, yksityislentojen kalusto on kirjavampaa. Koneita löytyy suihkumoottorilla (jet), potkuriturbiinilla (turboprop) ja jonkin verran vielä myös propellikoneina. Suihkumoottorin etuna on korkeammat lentokorkeudet ja nopeudet, jolloin matka-aika on lyhyempi pidemmillä reiteillä. Potkuriturbiinissa puolestaan on edullisemmat tuntikustannukset, ja niillä voidaan laskeutua pienemmille kentille.

Pilatus PC-12 NG

Sveitsiläisvalmisteinen yksimoottorinen turboprop, jota Suomessa käyttää myös Ilmavoimat. Moneen käyttöön taipuvaa konetta suosivat sekä siviili- että viranomaistahot, ja erityisen yleinen se on Yhdysvalloissa. PC-12 NG eli Next Generation tuotiin markkinoille 2007. Yleisimmissä konfiguraatioissa matkustajapaikkoja on 6-9. Toimintaetäisyys on maksimissaan 3400 kilometriä ja matkanopeus 528 km/h.

Embraer Phenom 100

Brasilialaisen Embraerin pienin malli on Phenom 100, ja se on yksi keveimpiä ja edullisempia kaupalliseen käyttöön suunniteltuja suihkumoottorikoneita. Phenom 100 hankintahinta on kokoonpanosta riippuen noin 4 miljoonan dollarin luokassa. Toimintamatka on 2180 kilometriä ja nopeus noin 750 kilometriä tunnissa.

Beechcraft Super King Air

Beechcraftin Super King Air kaksimoottorinen potkuriturbiini on ollut tuotannossa jo 70-luvulta alkaen ja sitä on rakennettu yli 3000 kappaletta. Vaikka perusrakenne on säilynyt samana on konetta uudistettu useaan otteeseen. King Air 350i malli panosti erityisesti matkustamon mukavuuden saattamiseen nykytasolle. Kone tunnetaan luotettavana ja kestävänä työhevosena.

Gulfstream G650

Gulfstream-brändi on saanut mainetta etenkin yritysjohtajien ja varakkaiden henkilöiden statussymbolina. G650 on yhtiön suurin ja nopeun kone, jonka suurin matkanopeus on 0,925 mach eli noin 956 km/h. Hieman rauhallisemmalla tahdilla toimintasäde on jopa 13 000 kilometriä, tehden monet mannertenväliset yksityislennot mahdollisiksi. Koneen hankintahinta on noin 70 miljoonaa dollaria.

Suosittuja yksityislentokoneita
Siirry sivun alkuun