Yksityisyyttä ja mukavuutta: Tilauslento jokaiseen budjettiin

yksityislentokone kentällä

Tilauslento (charter-lento) on lentopalvelu, jossa lentokone tai helikopteri varataan yksityiskäyttöön tai räätälöidyn matkan toteuttamiseen. Tilauslento eroaa säännöllisistä reittilennoista siinä, että matkustajat voivat valita lähtöajan, määränpään, reitin ja lentokoneen tyypin omien tarpeidensa mukaan.

Tilauslentojen etuja ovat joustavuus, yksityisyys, mukavuus, nopeus ja mahdollisuus matkustaa suoraan haluttuun määränpäähän ilman välilaskuja. Ne voivat olla hyvä vaihtoehto silloin, kun säännölliset reittilennot eivät sovellu matkan tarpeisiin tai kun halutaan erityinen matkakokemus.

Mihin tilauslento on tarkoitettu?

Tilauslentoa käytetään eri tarkoituksiin, ja sen voi yleensä varata kuka tahansa, joka haluaa hankkia yksityisen lentokoneen tai -helikopterin matkaansa varten. Tilaajana voivat olla yksittäiset matkustajat, yritykset, järjestöt, valtiot tai muut ryhmät.

Yksittäiset matkustajat saattavat varata tilauslennon esimerkiksi erityisen loma- tai liikematkan tarpeisiin. Yritykset käyttävät tilauslentoja työntekijöidensä tai asiakkaidensa kuljettamiseen esimerkiksi konferensseihin tai asiakastapaamisiin. Järjestöt voivat puolestaan varata tilauslennon avustustyöhön tai humanitaarisiin tehtäviin.

On tärkeää huomata, että tilauslentopalvelut vaihtelevat ja niitä tarjoavat erilaiset lentoyhtiöt, välittäjät ja operaattorit. Jotkut tilauslentojen palveluntarjoajat keskittyvät tiettyihin asiakasryhmiin, kuten liike-elämään tai luksuslomamatkailuun, kun taas toiset palvelevat kaikenlaisia asiakkaita.

Kuka tilauslentoja järjestää? 

Tilauslentoja tarjoavat lentoyhtiöt, lentokoneyhtiöt, yksityiset lentopalveluyritykset ja välittäjät. Valikoimista löytyy erilaisia lentokoneita tai helikoptereita, kuten pienkoneita, liikeilmailukoneita tai suihkukoneita matkustajien tarpeista ja budjetista riippuen.

Tilauslennot Suomessa voivat lähteä useista lentokentistä ympäri maata, kuten:

  • Helsinki-Vantaan lentoasema (HEL): Helsinki-Vantaalta lähtee suurin osa kansainvälisistä tilauslennoista Suomesta. 
  • Turun lentoasema (TKU): Turku tarjoaa myös tilauslentoja eri puolille maailmaa. 
  • Tampere-Pirkkalan lentoasema (TMP): Tampereelta on saatavilla myös tilauslentoja eri kohteisiin. 
  • Oulun lentoasema (OUL): Oulu tarjoaa myös tilauslentoja, erityisesti Pohjois-Suomen alueella.

Lisäksi on tilauslentojen käyttöön muita pienempiä lentokenttiä ympäri Suomea, kuten Rovaniemen lentoasema, Kuopion lentoasema, Vaasan lentoasema ja Jyväskylän lentoasema.

Tärkeää on huomata, että tilauslentojen saatavuus vaihtelee lentokenttäkohtaisesti ja tarpeen mukaan. Suositeltavaa on ottaa yhteyttä tilauslentojen palveluntarjoajiin saadaksesi tarkempia tietoja tilauslentojen lähtökentistä ja saatavuudesta haluamallesi reitille.

Mitä tilauslento maksaa?

Tilauslentojen varaaminen pienemmällä budjetilla saattaa olla haasteellista, sillä ne yleensä ovat hintavampia kuin säännölliset reittilennot. Siinä missä tavalliset nettikasinopelaajat matkustavat reittilennoilla, VIP-pelaajat ja highrollerit saattavat hyvinkin käyttää omaisuuttaan yksityisen tilauslennon varaamiseen. 

Tilauslentojen hinta vaihtelee monista tekijöistä, kuten matkan pituudesta, lentokoneen koosta, matkustajamäärästä ja reitistä riippuen. Yleisesti ottaen tilauslentojen hinnat alkavat useista tuhansista euroista ja nousevat merkittävästi sen mukaan, mitä erityisvaatimuksia tai toiveita matkustajalla on.

Helsingistä Barcelonaan suuntautuvan tilauslennon hinta alkaa noin 10 000 eurosta. Helikopterin vuokraaminen Tallinnaan voi puolestaan kustantaa noin 3 000–5 000 euroa, kun taas Las Vegasiin suuntautuvan lennon hinta lähtee 50 000 eurosta.

Yleensä tilauslentojen hinta sisältää lentokoneen käytön, polttoaineen, miehistön palkat ja tarvittavat palvelut lennon aikana. Lisäksi mukana voi olla lisäkustannuksia, kuten lentokenttämaksuja, mahdollisia yöpymisiä miehistölle tai erityispalveluja, jotka eivät sisälly perushintaan. 

Jos budjettisi on rajallinen, harkitse tilauslennon varaamista isommalle ryhmälle. Voit myös etsiä alennuksia tai tarjouksia tilauslentojen välittäjiltä tai lentoyhtiöiltä.

Miten tilauslento varataan?

Tilauslentojen varaamiseen tarvitaan yleensä seuraavat tiedot:

  • Matkan päivämäärä ja aika: Milloin haluat lähteä ja palata?
  • Lähtöpaikka ja määränpää: Mistä haluat lentää ja minne haluat matkustaa?
  • Matkustajamäärä: Kuinka monta henkilöä matkustaa kanssasi?
  • Erityisvaatimukset: Onko sinulla erityisiä toiveita lentokoneen koon, mukavuuden tai palveluiden suhteen?

Suosittuja tilauslentoreittejä ovat suurkaupunkien väliset lennot tai eksoottisemmat lomakohteet, joille ei ole suoria lentoja tai joille halutaan yksityisyyttä ja mukavuutta. 

Esimerkkejä suosituista tilauslentoreiteistä ovat muun muassa New York – Miami, Lontoo – Nizza tai Dubai – Malediivit. Mahdollisia reittejä on kuitenkin lähes rajattomasti, ja voit räätälöidä matkan omien tarpeidesi mukaan.

Tilauslennon rahoitus tapahtuu useilla eri tavoilla riippuen yksilön tai yrityksen tilanteesta. Jos sinulla on riittävästi varoja käytettävissä, voit maksaa tilauslennot omasta pussista. Jotkut tilauslentojen palveluntarjoajat hyväksyvät maksut luottokorteilla tai maksukorteilla. Tällöin voit tarvittaessa hyödyntää kortin tarjoamia jousto- ja maksuehtoja.

Joissakin tapauksissa tilauslentojen palveluntarjoajat tai erikoistuneet rahoitusyhtiöt tarjoavat rahoitusleasing-vaihtoehtoa. Tämä tarkoittaa, että voit maksaa lentokoneen käytöstä kuukausittaisia eriä määritellyn ajanjakson ajan. Voit myös sopia tilauslennon palveluntarjoajan kanssa muunlaisesta osamaksusopimuksesta. 

Onko tilauslennoilla matkatavara- ja muita rajoituksia?

Tilauslennoilla matkatavaraan ja muihin rajoituksiin liittyvät käytännöt vaihtelevat lentoyhtiöiden ja lentopalveluntarjoajien välillä. 

Useimmilla tilauslennoilla on kuitenkin enemmän tilaa matkatavaroille verrattuna kaupallisiin lentoihin. Voit yleensä ottaa mukaan enemmän matkatavaraa tai erikoiskohteita, kuten golfmailoja, sukellusvarusteita tai musiikki-instrumentteja, kunhan näistä tiedotetaan etukäteen.

On kuitenkin hyvä ottaa huomioon, että erityiset turvallisuusmääräykset ja rajoitukset koskevat silti vaarallisia aineita ja kiellettyjä esineitä. Matkustajilla on myös oltava kohdemaan vaatimat matkustusasiakirjat, viisumit ja luvat kunnossa. 

Tilauslennot eivät millään tavalla liity tai ole keino saapua maahan laittomasti. Ne ovat yksityiskäyttöön varattavia lentoja, jotka suunnitellaan ja toteutetaan laillisesti ja kansallisia ja kansainvälisiä lentoliikenteen säädöksiä noudattaen.

Yksityisyyttä ja mukavuutta: Tilauslento jokaiseen budjettiin
Siirry sivun alkuun